Alegerile prezidentiale in Franta.

In Franta au loc alegeri prezidentiale si alegatorii sunt chemati la urne, incepand cu ora 9, sa aleaga intre doi candidati cu pozitii diametral opuse privind economia, migratia, Europa, si locul Frantei in lume.

Emmanuel Macron si Marine Le Pen se infrunta in scrutinul de duminica. Ultimele sondaje il crediteaza pe Macron, cu 62% din intentiile de vot, dar preconizeaza si cel mai mare absenteism la urne din ultima jumatate de secol.

Rata de participare la al doilea tur de scrutin a fost, pana la ora locala 17 (18 ora Romaniei),de 65,3%, in scadere fata de primul tur de scrutin, a anuntat Ministerul de Interne de la Paris, citat de Le Figaro.

Centristul dl Macron, un fost bancher de investiții de 39 de ani, și-a exprimat votul în apropierea casei sale, în stațiunea de pe litoralul Le Touquet.
Doamna Le Pen, naționalista de extrema dreaptă de 48 de ani, a votat în orașul muncitoresc Hénin-Beaumont, o fortăreață a partidului Frontului Național.

Dacă Macron va câștiga, susținătorii săi vor sărbători în curtea Luvru. Zona a fost evacuată pentru scurt timp duminică după ce sa găsit un sac de suspect.
O victorie Le Pen va fi sărbătorită la Chalet du Lac din Bois de Vincennes, la marginea estică a capitalei.

Emmanuel Macron ar fi obtinut intre 62% si 64% dintre voturile exprimate pana la ora locala 16 (17 ora Romaniei), potrivit estimarilor si sondajelor consultate de RTBF, care le descrie drept “fiabile”.

Emmanuel Macron si sotia inaintea alegerilor

Peste 50.000 de politisti, jandarmi si militari sunt mobilizati pentru a asigura securitatea in ziua scrutinului, dintre care 12.000 la Paris.

Aproape 47 de milioane de francezi sunt chemati la urne si pot vota la una din cele 69.245 de sectii deschise atat in Hexagon, precum si in teritoriile de peste mari ale Frantei. Pe teritoriul tarii, majoritatea celor 66.546 de sectii de vot se vor inchide la ora locala 19.00 (20.00 ora Romaniei) – cu o ora mai tarziu decat la prezidentialele precedente, pentru a evita riscul divulgarii rezultatelor. Totusi, sectiile vor ramane deschise pana la ora locala 20.00 (21.00 ora Romaniei) in marile orase din Franta.

In unele colonii si teritorii franceze de peste mari, votul a inceput de sambata. Este vorba despre Guadalupe, Guyana Franceza, Martinica, Saint-Barthélemy, Saint-Martin, Saint-Pierre-et-Miquelon si Polinezia.

Marine Le Pen

Unde pot vota cetatenii francezi din Romania

Cetatenii francezi din Romania pot vota, duminica, pentru alegerile prezidentiale din Franta, in Bucuresti, Cluj-Napoca sau Iasi. De asemenea, este deschisa o sectie de votare si la Chisinau. La fel ca la primul tur al alegerilor, cetatenii francezi care locuiesc in Romania pot vota la sediul Ambasadei Frantei din Bucuresti si la sediile institutelor franceze din Cluj si Iasi.

Sectiile de votare sunt deschise intre orele 8.00 si 19.00.

In primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta, din 23 aprilie, peste 1.300 de cetateni francezi au votat in Romania si in Republica Moldova, in circumscriptia consulara a Ambasadei Frantei la Bucuresti. Potrivit site-ului Ambasadei Frantei la Bucuresti, pentru primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta in circumscriptia consulara a Ambasadei Frantei la Bucuresti s-au inscris 2.551 de cetateni francezi, din care au votat 1.346 (52,76 %), numarul voturilor valabil exprimate fiind 1.331. Cele mai multe voturi in Romania si Republica Moldova – 524 – le-a avut Emmanuel Macron, urmat de François Fillon, cu 428 de voturi, Jean-Luc Mélenchon, cu 179 de voturi, Marine Le Pen, cu 81 de voturi, Benoit Hamon, cu 70 de voturi si Nicolas Dupont-Aignan, cu 23 de voturi.