Coreea de Nord anunta ca a retinut un cetatean american Kim Hak-song.

Coreea de Nord declară că a reținut un cetățean american pe suspiciunea de „acte ostile” împotriva statului.
Kim Hak-song a lucrat la Universitatea de Știință și Tehnologie din Phenian (PUST) și a fost retinut pe 6 mai, a declarat agenția de stat KCNA.
Trei cetățeni americani sunt deținuti în prezent în Coreea de Nord, printre care și Kim Sang-duck, care a predat la PUST.
Statele Unite au acuzat în trecut Coreea de Nord de reținerea cetățenilor săi pentru ai folosi ca pioni.
KCNA a spus că „o instituție relevantă” a fost „efectuarea unei investigații detaliate” asupra presupuselor crime ale lui Kim Hak-song.
Un oficial din cadrul Departamentului de Stat a declarat că Washingtonul este „conștient de rapoartele că un cetățean american a fost reținut în Coreea de Nord”, adăugând că ar contacta ambasada suedeză din Phenian, care ajută la indeplinirea intereselor SUA în Coreea de Nord.
Kim Hak-song sa descris anterior ca fiind un misionar creștin care intenționa să înceapă o fermă experimentală la PUST, a informat agenția de știri Reuters citând un post online al Kim.

PUST este o universitate care predă mai ales copiilor din elita Coreei de Nord.
A fost înființată în 2010 de un antreprenor creștin-american , cu o mare parte din costurile finanțate de organizațiile caritabile creștine din SUA și Coreea de Sud.
Se presupune că unii lectori străini predau la universitate.

Un alt cetățean american, Kim Dong-chul, a fost condamnat anul trecut la muncă silnica timp de 10 ani
Detenția provine din cauza tensiunilor puternice dintre Coreea de Nord și SUA.
Phyongyang a amenințat că va efectua un nou test nuclear – în timp ce SUA a trimis o navă de război în regiune și a promis că va opri nordul de la dezvoltarea armelor nucleare.
Vineri, Coreea de Nord a acuzat agenții americani și sud-coreeni că au complotat să-l omoare pe liderul său suprem, Kim Jong-un.
Guvernele Statelor Unite și Coreei de Sud nu au comentat aceste afirmații, dar experții au fost sceptici față de această afirmație.
Otto Warmbier a fost arestat în Coreea de Nord în ianuarie 2016
Arestarea lui Kim Hak-song îl face al patrulea cetățean american deținut de Pyongyang.
Ceilalți deținuți americani sunt:
Kim Sang-duck, un lector care a predat la PUST și a fost reținut în aprilie pentru că a încercat să „răstoarne” guvernul. Mass-media din Coreea de Sud a declarat că are 55 de ani și a fost implicat în activitatea umanitară din nord
Kim Dong-chul, în vârstă de 62 de ani, a fost condamnat la 10 ani de muncă silnica anul trecut.
Studentul Otto Warmbier, de 22 de ani, care a fost condamnat la muncă silnica timp de 15 ani pentru că a încercat să fure un semn de propagandă dintr-un hotel